Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken.

Spelen met de hond

Leer een hond met speelgoed om te gaan 

Van nature sloopt een hond: ook speelgoed!


Speelgoed is niet bedoeld om de hond zichzelf te laten vermaken 

Neem een kijkje in een dierenwinkel. Tel voor de aardigheid eens het aantal artikelen voor de hond dat bestemd is om mee te spelen. En vraag je dan af hoe er mee gespeeld moet worden. En of jouw hond daar wel mee wil spelen, of het speeltje begrijpt. Speelgoed en spelletjes voor de hond vormen een ware wetenschap. Bijna wekelijks komt er wel iets nieuws op de markt. Toch is kiezen niet zo moeilijk als het lijkt, maar je moet je hond wel een beetje kennen!
Een belangrijk punt bij speelgoed is dat in het oog gehouden wordt waar het voor is: spelen. Samen spelen met je hond is belangrijk voor de band tussen hond en baas, maar het is vooral leuk! En bedenk: van nature sloopt een hond. Kijk dus niet vreemd op als dat is wat je pup met speelgoed doet.

Samen spelen
Het is natuurlijk belangrijk om je pup te leren niet te slopen, maar minstens zo belangrijk is het om aan te leren eventueel gesloopt speelgoed niet op te eten. Een deel van het verkrijgbare hondenspeelgoed is gefabriceerd om op te kauwen en om stuk te maken (flostouwen), maar als de hond die stukjes touw vervolgens opeet bestaat er een kans dat dit in de darmen terecht komt en daar een verstopping veroorzaakt. Reden genoeg om een hond nooit alleen met speelgoed te laten spelen. Speelgoed is niet bedoeld om de hond zichzelf te laten vermaken, maar om samen mee te spelen.

Niets is onverwoestbaar

Naast flostouwen is er natuurlijk nog veel meer speelgoed op de markt. Nog afgezien van de vele vormen, kleuren en maten wordt het aangeboden in verschillende materialen. Het ene materiaal is veel sterker dan het andere. Speelgoed wat in de maag en/of darmen terecht komt kan grote schade aanrichten. Ook bij superieur speelgoed als Kong, Tugo of Sumo moet je voorkomen dat de hond het materiaal kapot kauwt als het voer op is. Het materiaal van deze speeltjes is heel sterk, maar niets is onverwoestbaar. De Kong is ook speciaal voor pups verkrijgbaar, belangrijk is om de juiste gewichtsklasse te pakken en de juiste leeftijd.
 
Voerbal
Wat vooral 's morgens leuk speelgoed kan zijn in combinatie met voer, is een voerbal. Als je 's morgens uit je bed komt en je wilt eerst even rustig koffie drinken en ontbijten geef je hond dan al vast zijn voer, of een deel van zijn voer, in een bal. Hij is dan geestelijk en lichamelijk bezig. Let wel op dat je hond begrijpt wat de bedoeling is, als hij niet snapt dat hij moet rollen of duwen, dan zal de voerbal snel de aandacht verliezen. In de natuur zijn wilde honden dagelijks uren bezig om voedsel te zoeken, nu is onze hond aardig gedomesticeerd, maar een hond die nooit hoeft te werken voor zijn voedsel, verveelt zich vaak.
Let bij deze manier van voeren wel op, dat je niet direct na je eigen ontbijt heel actief met de hond bezig gaat. Dit kan, zeker bij grote rassen, een maagkanteling veroorzaken. Geef je een deel van het voer in de bal dan kan de hond prima een half uur later een wandeling aan.

Geestelijke uitdaging
Voor een hond is een geestelijke uitdaging met voeding belangrijk om hem ‘moe’ te maken. Ongeveer 10 tot 15 minuten spelen met de baas met een puzzel of een hondenspel staat gelijk aan 45 tot 60 minuten lichamelijke beweging. Dus heb je een dag minder tijd, of regent het een hele dag en kun je minder naar buiten, ga dan samen met je hond een spel doen. Hondenspellen zijn er in verschillende gradaties, begin altijd met de makkelijkste om te voorkomen dat de hond het niet begrijpt en de uitdaging verliest. Als hij het spel helemaal onder de knie heeft kun je een gradatie verder gaan. Uiteindelijk kun je de spellen afwisselen. Hondenspellen van Nina Ottosson of Beeztees zijn bijvoorbeeld van goede kwaliteit en geschikt voor alle rassen. Bovenstaand wil natuurlijk niet zeggen dat je hond geen beweging buiten meer nodig heeft, dit blijft natuurlijk het gezondste wat er is, maar met een hondenspel kun je een hond wel een leuke geestelijke afwisseling bieden. Als je er van pup af aan mee begint kun je een hond goed leren op de juiste manier met de spellen om te gaan. Afwisseling
Veel merken hebben zowel voor pups als volwassen honden een hele leuke en uitdagende lijn speelgoed. Meestal kwalitatief goed – vaak wel prijs naar kwaliteit - en verkrijgbaar in veel kleuren en maten. Er wordt goed rekening gehouden met de vele verschillende rassen en behoeftes van de hond. Maar geef een hond niet teveel speelgoed tegelijk, wissel regelmatig af. Dan blijft het interessant.

 
Tennisballen en tandslijtage 
Een ander iets waar even op gelet moet worden is het spelen met (tennis)ballen. Gebruik voor honden (tennis)ballen die voor honden gemaakt zijn. Vooral gewone tennisballen hebben zo’n heerlijk harig vachtje wat werkt als schuurpapier. Gebruik je (tennis) ballen speciaal voor honden dan is het materiaal veilig. 

Hetzelfde geldt voor het oppakken en spelen met stenen van buiten, dit geeft ook slijtage aan tanden en kiezen.

Houten stokken
De meeste honden vinden het heerlijk om op te kauwen en achteraan te hollen als deze wordt weggegooid. Om splinters te voorkomen zijn er tegenwoordig ook voor stokken hele veilige alternatieven op de markt.

Onder andere de Kong Safesticks, de Plubber Stickz en de Antos Gourmore kauwblokken.

Kortom; veel soorten speelgoed en veel materiaal. Kijk wat bij je past en wat je hond leuk vindt!

(Merken zijn slechts op basis van ervaring en bewezen kwaliteit en tevredenheid benoemd)
 

Tekst: Miranda de Vries -  Foto's: Pixabay

De waardering van www.degooisediersuper.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 934 reviews.